Uvod u Islam

Esselamu-alejkum U ime Allah Milostivog Samilosnog Dobro došli na moj blog da zajedno16.09.2013.

Apel za pomoć: Šiitska vlast u Iranu će egzekutirati sedam sunitskih zatvorenika!

Dok bosanske ‘vjerske vođe’ omogućuju šiitskim svećenicima i misionarima da slobodno šire svoju nastranu, pagansku ideologiju ustupajući im medijski prostor, institucije i druge vidove podrške, i na taj način pokazujući  svoje bratsvo sa ovim vatropoklonicima, s druge strane, šijje u Iranu masovno istrebljuju sljedbenike Kur'ana i sunneta u cilju istrebljivanja islama sa tog područja.

Međutim u sveopštoj medijskoj blokadi kako iranskih tako i zapadnih medija, neki su se ipak drznuli da obavjeste ummet šta se radi muslimanima u Iranu. Tako, veb sajt  Supportmybrothers donosi razna izvješća o zločinima šiija u Iranu, u vidu progona, hapšenja, zatvaranja, mučenja i ubijanja muslimana koji se usude praktikovati svoju vjeru.

Sajt u jednom od svojih članaka piše sljedeće:

“Situacija muslimana u Iranu je dobro poznata, gdje mnogi žive u tajnosti radi straha od progona radi svog vjerovanja. Muslimani sljedbenici sunneta su manjina u Iranu i žive u konstantnoj represiji šiitske vlade. Šejhovi i drugi ugledni muslimani se progone od strane vlasti, i često bivaju optuženi za “vehabizam”, “zločin” za koji se u Iranu dobija smrtna kazna.

Sljedbenici sunneta u iranskim zatvorima proživljavanju užasna mučenja i zanemirivanja, i bivaju diskriminirani samo radi svoje vjere. Izvor, čije ime nećemo spomenuti iz sigurnosnih razloga, svjedoči o šokirajućem zatvorskim tretmanima u intervjuu sa grupom za ljudska prava po imenom “Međunarodna kampanja za ljudska prava u Iranu.”

Šiitski zatvori su puni muslimana od kojih velika većina čeka smrtnu kaznu na koju su osuđeni samo zbog toga što prakticiraju svoju vjeru. Za sedmoricu njih bi to mogla uskoro postati stvarnost. Sajt koji smo pomenuli je prije nekoliko dana došao sa apelom cijelom ummetu u cilju da se pokušaju zaustaviti ta pogubljavanja putem peticija. Stoga, muslimani odazovite se Allaha radi. “A ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, – kao da je svim ljudima život sačuvao.” (5:32)

U nastavku pročitajte apel u cijelosti:

Sudbina sedam zatvorenika u Iranu je sve više neizvjesna, dok se pojavljuju izvještaji da je nekoliko istaknutih učenjaka prisiljeno da daju odobrenje za njihovo pogubljenje.

Učenjaci su uhićeni u proteklim danima u većinsko sunijskom gradu Mahabad u Iranu. Čuvaju se u nepoznatoj lokaciji, i prisiljeni su da se pokore vlastima u njihovoj kampanji pogubljavanja zatvorenika. Izjave koje podržavaju egzekuciju sedam zatvorenika su potpisane od strane učenjaka, što je pružilo političko opravdanje za pogubljavanje. Ovih sedam zatvorenika se nelaze u zatvoru proteklih pet godina, a šiitska vlada je pojačala svoje napore da ih osudi na smrt.

Sunije u Iranu žive u tajnosti radi straha od progona šiitskih vlasti. Oni koji otvoreno prakticiraju islam se rutinski hapse i pogubljavaju na neosnovanim optužbama. Zatvorenici u ovom slučaju se drže zatvorenim u Radžai Šahr zatvoru, Karaj, u kojem se nalazi oko 26 drugih zatvorenika koji čekaju pogubljavanje radi svojih islamskih uvjerenja. Niko od zatvorenika nije osuđivan ni za kakva djela nasilja, i umjesto toga suočavaju sa optužbama kao što je „propagiranje vehabizma“ ili „djelovanje protiv nacionalne sigurnosti“. Mnogi od njih su teško mučeni sve dok nisu „priznali“ svoj “zločin”. Dva zatvorenika se suočavaju sa smrtnom kaznom radi distribuiranja knjiga i CD-ova o islamu.

Sljedećih sedam islamskih aktivista i običnih muslimana su u velikom riziku da uskoro budu pogubljeni:

 1. Šejh Farhad Salimi, link za peticiju:  http://www.gopetition.com/petitions/free-farhad-salemi.html
 2. Karim Ayoub
 3. Anvar Khezri, link za peticiju: http://www.gopetition.com/petitions/free-anvar-khezri.html
 4. Qasim Absita
 5. Khosro Bashart, link za peticiju: http://www.gopetition.com/petitions/free-khosro-besharat.html
 6. Kamran Shaykha
 7. Dawud Abdullah, link za peticiju: http://www.gopetition.com/petitions/free-davoud-abdullahi.html

(Linkovi za peticije preostala tri muslimana će, inša Allah, uskoro biti postavljeni)

Kako možeš pomoći

Kako je sramotno da peticija za spas jazavaca može preći preko 300.000 potpisa, a kada dođe do spašavanja života naše drage braće mi samo šutimo. Najmanje što možemo učiniti jeste da progovorimo protiv nepravde, radi odbrane ovih nevinih ljudi.

Mi urgiramo svim čitateljima da pod hitno podignu svijest po pitanju ovih sedam zatvorenika koristeći socijalne mreže (Facebook, Twitter i sl., op.prev.) i sva druga dostupna sredstva.

Ovo su profili drugih zatvorenika koji su također osuđeni na smrt (iako su prioritet prva sedmorica)

Kaveh VaisiKaveh Vaisi

 

 

Hamid AhmadiHamid Ahmadi

 

 

 

Bahram AhmediBahram Ahmadi (pogubljen u decemberu 2012.)

 • Pogubljen u Ghezelhesar zatvoru, Iran, u decemberu 2012.
 • Imao je 21. godinu kada je pogubljen
 • Optužen za “članstvo u selefijskoj grupi”
 • Mučen u zatvoru
 • Njegova stara majka nije obavještena o njegovom pogubljenju. Kada ga je pokušala posjetiti tada joj je rečeno da je pogubljen 6 mjeseci prije njene posjete. Nakon toga je pretrpila moždani udar radi šoka
 • Njegov brat, Shahram Ahmadi, je također u zatvoru i čeka pogubljavanje

 

 

 

Shahram AhmadiShahram Ahmadi

 • Zatvoren u Rajaee Shahr zatvoru, Iran
 • Između ostalog optužen za ‘angažovanje u vjerskim aktivnostima’
 • “Priznao” nakon mučenja
 • Presuda: Smrtna kazna
 • Zatvorski čuvali nisu dopustili njegov medicinski tretman
 • Teško je pretučen i prijeti mu se od strane zatvorskih uposlenika
 • Njegov, Bahram Ahmadi, je pogubljen prošle godine
 • Peticija: http://www.gopetition.com/petitions/do-not-execute-shahram-ahamdi.html

 

Jahangir and Jamshed DehghaniJahangir i Jamshed Dehghani

Kaveh Sharifi Kaveh Sharifi

 

 

 

 

Loghman AminiLoghman Amini

 

 

 

 

Behrooz ShanzariBehrooz Shanzari

Online peticiju možete potpisati tako što kliknete na link pored imena (ili profil) osuđenika iznad, a potom, u novootvorenoj stranici kliknuti na dugme “Sign the petition”, a zatim ispuniti web formu sa ličnim podacima; ime, prezime i email su obavezni (možete unijeti nadimak i alternativnu email adresu ukoliko ne želite da ostavite svoje lične podatke). Nakon unosa verifikacijskog koda kliknite na dugme Sign na dnu stranice.

Braćo i sestre dajmo svoj glas protiv nepravde, molimo Allah svt da ovo bude dokaz za nas,a ne protiv nas na Sudnjem danu.Amin!
<< 09/2013 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


LOGO BLOGA

Uvod u Islam


MOJI PRIJATELJI

-


MOJI LINKOVI
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA

42451